Pentru a putea face o analiza mai amanuntita a comportamentului social al felidelor, sa privim putin în istorie. Stramosii felidelor au aparut în istoria Terrei acum aproximativ 65 de milioane de ani, iar în urmatorii 15 mil. de ani au evoluat devenind rapitoare miacide. Înzestrate cu dinti puternici, miacidele au reusit sa asigure supravietuirea si perpetuarea speciei prin niste urmasi radical diferentiati precum câinii, ursii spalatori, jderii, hienele si pisicile.
Familia felinelor(felidelor) din care face parte si pisica domestica a aparut cu circa 10 mii de ani în urma. Toate rasele de pisici care vietuiesc astazi prezinta asemanari uimitoare cu pisicile primitive. Un singur tip, anume tigrul cu dinti sabie a disparut definitiv.
Acum felidele se împart în doua grupe mari: felinele mari(leii, tigrii, leoparzii si jaguarii, etc) si felinele mici.
Desi marimea si localizarea pe glob a felinelor difera, toti membrii acestei familii au caracteristici comune. Ele se aseamana atât din punct de vedere al comportamentului social cât si din punctul de vedere al calitatilor fizice.(De exemplu toate felinele poseda vedere binoculara ce le confera o acuitate vizuala superioara, optimizata pentru vânatoare).
Diferentele dintre felide au aparut ca rezultat al adaptarii acestora în diferite medii de viata. Astfel se explica diferenta de colorit, si cea de marime si structura(De exemplu ghepardul, fiind cea mai rapida felina, are o structura mai usoara sau felinele mari au dinti mult mai puternici decât cele mici datorita modului de hranire).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu