Clasa: MammaliaNume: Pisica pescarOrdin: CarnivoraFamilie: FelidaeGen: Felis (Prionailurus)Specii: viverrinus
Gasita in India, Sri Lanka, in toata Burma, peninsula Thai si Indonezia, pisica pescar cantareste pana la 13kg (29lb) si creste pana la aproape 1m in lungime. Prinde pestele cu labele de pe marginea apei, sau se scufunda in apa pentru a prinde pestele cu falcile. Mai vaneaza si caprioare tinere si porci salbatici mici.Pisica pescar are foarte multe trasaturi în comun cu pisica salbatica, deci si cu stramosul pisicii domestice. Se remarca agresivitatea iesita din comun, fiind cunoscute cazuri în care o pisica pescar a omorât un tigru. Aceasta pisica este solitara, cunoscându-se rare cazuri în care masculii au avut grija de pui. În general aceasta pisica se hraneste cu peste pe care îl „pescuieste” din râuri, dar si cu alte animale pe care le vâneaza pe înserate.
Dupa cum se poate observa din analiza facuta pâna acum, felinele sunt animale solitare, care rareori traiesc în grupuri. Exceptie face pisica domestica, care desi dovedeste aceeasi atitudine solitara, prezinta niste schimbari comportamentale datorita vietii duse in preajma omului.
Din timpuri imemoriale se stie ca pisica întelege omul. Este atenta si la actiunile si la vorbirea acestuia si cu toate ca este muta se constituie în mare critic. Aceasta nu întelege sensul tuturor cuvintelor noastre, dar ne întelege miscarea corpului ,aude si întelege intensitatea vocii noastre si diferitele variatii de nuante.
În lumea pisicilor este absolut necunoscuta ierarhia câstigata prin seria unor lupte si batai. În aceasta privinta, pisica se deosebeste de alte animale, de exemplu, de câine. În viata câinilor, scara ierarhica joaca un rol important, instinctul de apartenenta la haita este foarte puternic, iar haita este capabila sa se întretina si sa se apere daca toti membrii ei se supun unor norme riguroase. Pisica este o fiinta mai independenta. Vâneaza singura, se întretine singura, si tot singura îsi creste puii. Chiar daca se formeaza câte o familie mica din doua trei femele tinere care ramân cu mama, foarte rar se observa ca acestea si-ar ajuta mama în procurarea hranei pentru pui.
Ceea ce omul realizeaza prin cuvinte si gesturi, pisica realizeaza prin clasificarea urmelor olfactive si prin analizarea mirosurilor straine. Astfel motanii cu ajutorul urinei îsi marcheaza teritoriul. Granita teritoriului sau de vânatoare este sfânta si inviolabila, nefiind loc pentru intrusi .Femelele fac acest lucru într-un mod mult mai rafinat: cu ajutorul unor glande mirositoare aflate sub talpa .Motanii se ghideaza dupa acest parfum în gasirea femelei, si netinându-se cont de teritoriul încalcat, dese ori au loc batai, timp în care pisica nu le acorda atentie.
Un alt aspect interesant privitor la comportamentul pisicii este capabilitatea acesteia de a-si gasi drumul spre casa. Ceea ce este numit cel de-al saselea simt al pisicii se manifesta într-un mod miraculos. Pisica asociaza o serie de imagini, mirosuri, reusind astfel sa ajunga la locul destinatie.
Privind retrospectiv, putem observa ca desi toate rasele de feline au pornit dintr-un stramos comun, astazi difera atât prin dimensiuni cât si prin comportamentul social. Astfel de-a lungul anilor, felinele si-au modelat comportamentul pentru a se adapta cat mai bine vietii. Daca era nevoie de mai multa forta s-au aliat în grupuri, iar daca nu era necesara împartirea hranii, alegeau un mod de viata solitar. Cât despre domesticire, pisica a dovedit o adaptare optima vietii de casa, modelându-si comportamentul pentru a se simti cât mai bine.
marți, 14 iunie 2011
Pisica pescar
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu