Felinele dispun de simturi iesite din comun. Vazul lor este de circa sase ori mai puternic decât al omului, putând distinge chiar culori. Rolul de vânator de asfintit si de noapte a rafinat miraculos aptitudinile anumitor specii(Astfel ochiul pisicii dispune si de o a treia membrana oculara, ceea ce-i permite sa vada si noaptea în conditiile unei iluminari foarte slabe). În timpul vânatoarei, felinele nu se bazeaza doar pe vazul extrem de ascutit, cât si pe simtul tactil si auzul deosebit. Mirosul este mai dezvoltat decât cel al omului, având un rol important nu numai la vânatoare cât si în întemeierea noilor relatii. Simtul tactil este deosebit de important în timpul vânatorii, felinele pe lânga mustati având si niste peri tactili mai delicati aflati pe suprafata întregului corp).
Imaginea urmatoare ilustreaza cele cinci simturi ale pisicii. Pentru a o vedea marita dati click aici sau pe imagine.
Comportamentul social
Felinele sunt niste animale solitare, care, spre deosebire de reprezentanti ai altor specii nu formeaza haite, sau grupuri în care convietuiesc sau ataca(exista exceptii). De obicei puii ramân în grija mamei, fiind întâlnite cazuri rare unde tatal puilor participa la procurarea hranei. Felinele îsi marcheaza teritoriul, acesta fiind locul de unde îsi procura hrana. Î
Încalcarea teritoriului, de catre alte animale duce de multe ori la lupte. Astfel de lupte mai au loc si între animale de acelasi fel care îsi disputa dreptul asupra unei femele.
Comportamentul social al felidelor difera de la specie la specie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu